ВУЧИЋ НАСУПРОТ ОРБАНА И ПУТИНА ИЛИ ЛИБЕРАЛНA НЕДЕМОКРАТИЈА УМЕСТО НЕЛИБЕРАЛНE ДЕМОКРАТИЈЕ И НЕЛИБЕРАЛНЕ НЕДЕМОКРАТИЈЕ

У чему је разлика између Александра Вучића и Виктора Орбана, с којим га је најсмисленије поредити, и колико се променила идеологија Вучићеве воље за моћ

Тешко је писати о Александру Вучићу. Иако о председнику знамо јако мало, многи мисле да знају све; да ту, једноставно, нема шта да се каже. И када се испостави да је било нечега што нису знали, рећи ће да је то неважно; да је у вези Вучића све јасно. Обично у смислу да је код њега све што је добро лажно а све што је лоше стварно, што је схватање коме су склони његови грађанистички непријатељи. Они одбијају да уваже колико је идеолошки њихов, колико је идеологија Вучићеве воље за моћ постала блиска њиховој. Мада, наравно, прагматична и у контакту са перверзном стварношћу, у коју је Запад сместио Србију.

Данашњи Вучић, Вучић 2.0, необична је, синкретичка личност, где је оно по чему се разликује од претходног Вучића, Вучића 1.0, важније од онога по чему је остао исти. Он је сложен и противречан вођа у мери у којој његови политички непријатељи верују да је једноставан. Њихова друга највећа заблуда је да веровање да деведесетих није обликован само Вучићев политички инстинкт већ и његов поглед на свет; да је остао онакав какав је тада био.

Без узимања у обзир начина на који се Вучић променио није могуће разумети начин на који влада, његову јако меку „чврсту руку“ и унутрашњу силу која је обуздава. Оно што је важно за разумевање какву Србију покушава да створи јесте чињеница да је његов политички циљ, лична власт, остао исти, док је његов друштвени циљ постао супротан негдашњем. Не знам како и колико га се данас сећа – амнезија је важан прерогатив (све)моћи, али верујем да се Вучићу 2.0 уопште не допада Вучић 1.0. Штавише, мислим да му је баш одвратан.

Александар Вучић је данас један јако необичан и противречан либерал, може се рећи и либерални националиста, али са нагласком на ово либерални. Вучић је јако недоследан, антидемократски либерал, али либерал. Иако не држи до финеса политичког процеса, његов поглед на свет је постао толико друштвено либералан да је он данас ближи Александри Оказио Кортес него Латинки Перовић, чије је кључне идеје одавно посвојио.

Потреба да нешто стално даје већинском, нелибералном гласачком телу – у времену када Запад Вучићу и Србији серијски, без паузе, сервира само понижења – главни је разлог зашто није у стању да брже и доследније спроводи либералну друштвену агенду коју је пригрлио. Штавише, Вучић је постао толико друштвено либералан да, пошто влада сам и по своме, повремено мора не само да повуче ручну већ и да убаци у рикверц.

То га фрустрира и зато уме да проклиза у ауторасизам. Он би волео да су га Срби следили на идеолошком путу који га је одвео толико далеко од Шешеља да не може много даље. Уосталом, презир према масама које гласају није израз мањкавости Вучићевог либерализма већ централна одлика либерализма у српском контексту. Ауторасизам је темељна одлика српског либерализма, која је овде старија и од питања легитимитета власти и од многих претпоставки либерализма у западном односно изабраном теоријском контексту.

Вучићева недемократичност и затвореност медија везани су за чињеницу да циљ – који дели са својим грађанистичким непријатељима – у Србији може да буде остварен само недемократски. То је једини пут који Србију води ка могућности да, можда, једнога дана постане чланица такозване Европске уније, тврђаве либерализма. Уосталом, грађанистички опозициони медији су затворени колико и режимски.

И Вучић и „проевропска“, грађанистичка опозиција демократију и недозиране медијске слободе виде као непријатеље своје селективно либералне агенде. Историја односа између Србије и Запада чини да овде демократија и идеали друштвеног либерализма, данас оличеног у мањинарењу и припадајућим политикама идентитета, буду неспојиви. Запад је Србима огадио либерализам и, истовремено, забранио смислену демократију. Не чуди да је највећи непријатељ демократије и медијских слобода у Србији амерички амбасадор.

Чињеница да је Вучић једну хомократкињу поставио на, по Уставу, најважнији положај у земљи, као и да је, прилично буквално, учинио све да „Београд Прајд“ буде организован без инцидената, није последица само његове жеље да одговори на хомоколонијалне и хомонационалистичке императиве, и тако „бојама дуге“ замаже демократски дефицит, већ и његовог новог погледа на свет. Он га, идеолошки, чини супротношћу Владимира Путина и Виктора Орбана, вође с којим је Вучића најсмисленије поредити.

При томе, Мађарска је у такозваној Европској унији, члан „клуба“, и зато Орбан има много већи простор за слободно деловање. Он је, у великој мери, производ чињенице да је ЕУ заснована на илузији да представља оличење краја историје; да су друштва која су унутра цементирана као либерална и демократска, да су постала постисторијска. Творци и доградитељи ЕУ су, једноставно, поверовали у свој спин. Орбан није први који је кренуо да им разбија илузије, али нико пре њега то није учинио оволико успешно и самоуверено.

Штавише, Орбанова нелиберална демомократија је много ближа Путиновој нелибералној недемократији него Вучићевој либералној недемократији, која је, пак, идеолошки много ближа Ататурку него Орбану, да не помињем Путина. Мислим да се Вучићу његови некадашњи радикални, антизападни и антилиберални саборци и сличномишљеници у Србији, редом ватрени обожаваоци Владимира Путин, данас гаде – чак и када су му јако корисни па зато добијају истакнуто место на телевизијама које контролише.

Не бих се изненадио да сличне осећаје гаји и према Владимиру Путину – и да је то осећање узајамно. Реч је о, чини ми се, геополитичком браку из нужде, савезу који је, и идеолошки и лично, несрећан брак. Што не значи да неће потрајати.

Наиме, Путину у Европи недостају пријатељи, док Вучић мора да се носи са својим нелибералним народом, заљубљеним у Русију. Вучић и Путин су један другом поклон коме се у зубе не гледа. Не верујем да у Београду има много људи који то разумеју толико добро као амерички амбасадор. Његова екселенција зна и да су Вучићева визија добре Србије и Путинова визија добре Русије неспојиве. Оне имају само једну додирну тачку – властољубље, чије је наличје чињеница да им је обојици губитак моћи неприхватљив.

Александар Вучић није „српски Орбан“ већ српски анти-Орбан. Док је Орбан нелиберални демократа, Вучић је либерални недемократа, што је неупоредиво непријатнија идеолошка позиција од оне у којој је налази мађарски вођа. Орбану његова идеологија, политички, стоји савршено, као добро скројене рукавице, док Вучићу његова, када је реч о унутрашњој политици, везује руке. Један од разлога зашто мора толико често (и дуго) да наступа у јавности јесте потреба да прикрије несклад између своје идеологије и слике коју о себи мора да прави у јавности. То је, великим делом, позадина бујице телевизијских речи.

Илузију да Вучић није постао друштвени либерал ствара пет чинилаца. Први, воли власт и толико се у њој уживео и одомаћио да нисам сигуран да може да је преда неком другом. Власт Вучићу може да буде одузета, што неће бити лако, или може да је испусти, што је све вероватније али не и неминовно, бар не у догледној будућности. Вучић је себе поистоветио са влашћу на начин да је, прилично буквално, власт за њега питање живота или смрти.

Други, његова илиберална прошлост у Српској радикалној странци је данас важна само за разумевање Вучића као оператора моћи и мере у којој је велики Србин – на нивоу неидентитетске, дубоке културе, којом је натопљен политички живот. Она чини и да је у свим нашим либералима тешко препознати либерализам. Дубравка Стојановић и Весна Малишић су, као и Александар Вучић, либерали са великом грешком. Главна разлика је у томе што је Вучићева упадљива, па је мало ко у стању да прихвати да његово друго, либерално ја није поза за западну публику.

Трећи, повезани, тиче се доминантног, не толико упрошћеног колико фатално осиромашеног, тумачења његове владавине коју нуди западнољубиви коментаријат и зачински националисти укувани у њему. Не знам да ли је ту више реч о некој пизми, менталној заробљености у деведесетим или су њихови закључци о Вучићу производ интернализоване френолошке перспективе и робовања (анти)политичкој естетици.

Можда је, ипак, само реч о мери у којој су њихови умови колонијализовани и нашпановани схватањем западних мерила и односа као свеевропских, јединих исправних и нормалних. При томе, Србија није другачије европска само због свог културног обрасца, своје дубоке незападне културе, већ је у таквој различитости цементирао западни однос према нама. Запад нас је одбацио много више него што ми одбацујемо њега. И наставља да нас гази.

Четврти се тиче сировости и бахатости неких од Вучићевих најближих сарадника. Такви какви су, Вучићеви „лоши људи“ су важни за разумевање механизма његове владавине, и унутрашњополитичких последица косовског (не)преседана, зарад кога је Запад овде суспендовао уставност, али су небитни за разумевање Вучићеве идеологије.

Коначно, пети се тиче чињенице да је косовски статусни (не)преседан толико јединствен и велики да не постоје поредиве референтне тачке које би могле да буду употребљене као релевантне у иоле смисленој анализи Вучићеве владавине. Не треба губити из вида да, на пример, „Слобода за Тибет“ није слоган сличан са „Догодине у Призрену“ већ је реч о супротности. Једна од бројних последица Кумановског споразума, који је прихватио Милошевић, јесте да је спој демократије и либерализма овде постао самоурушавајући.

Имам утисак су демократија и либерализам овде постали уље и вода. При томе, не верујем да, ако вам је стало до либерализма у Србији, треба да прижељкујете више демократије. Нека чуда нису могућа, мада, наравно, самоповређивање је легитиман начин учења.  

Зоран Ћирјаковић

21 коментар:

  1. Odlična komparacija Vučića (+ -) , Orbana (- +) i Putina (- -), tri različite stvarnosti, tri različite politike uslovljene krovnim zapadnim dopustima.

    P. S. Ето што ти је фашизам: Ћирјаковић не може – чак, нe ни на приватном факултету – „јер нема докторат“. А Грухоњић може, и то на државном факултету, иако такође нема докторат. Докле би тек Динко догурао да Срби нису фашисти? (citat Slobodana Antonića)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izuzetno mi je drago sto ste postavili ovo pitanje, koje sam i ja prokomentarisao u nekom od ranijih tekstova na ovom izuzetnom blogu, a tice se Zoranove nemogucnosti l/kanselovanosti da, prvo doktorira, a potom predaje nekoj deci nesto na nekom fakultetu, pri cemu, njegova predavanja na FMK su, iz vise izvora, bila izuzetna, dok jedan opskurni Gruhonjic dobija mesto predavaca na elitnom fakultetu autonomaske duboke države.

      Valja istaci i da je, recimo, Pavkovka, ponosna novinarka/dopisnica NDH1 iz NS, asistent na tom istom fakultetu, dok joj je rodjena sestra dekanka NS PMF-a.

      Elitisticka NS nepo banda se ispod radara BG medija, kojima je sve van BG-a "Ćićevac" veoma lepo usemila, napravila paralelne institucije i centre moci i sisa fin keš, pri cemu niko od njih nema napisan ni pasus kvaliteta i uvida koje Zoran izbacuje, evo vec gofinama, na sedmicnom nivou...

      Takodje, ako neki od Zoranovih radova ne idu u na stranice socioloske/politikoloske/antropoloske akademske periodike u Srbiji, sta onda ide? Naravno, pitanje je retoricko, mali Lompar moze da pise o hiperprežvakanom Miti Bogomoljcu i da li je Nikolaj držao posmrtno slovo na njegovom odru bas onako potresno kako ljotani pisu ili je to naduvano, Zoran ne moze da dobije referencu u nekom budjavom glasniku instituta ili fakulteta zbog blokade matorog Lompara drkoša...

      E,moj Gari...

      Избриши
    2. Можда ме интервјуишу за "Нови стандард" или "Печат", ако пре тога умрем.

      Избриши
    3. Не само да сте неписмени него сте и духовити!
      О обавештености је сувишно говорити.
      Истина је да су вас поништили на вашем факултету?

      Избриши
    4. Да, мада мом поништавњу ће бити послеђен следећи текст: ЖИВОТ ПОСЛЕ ДРУШТВЕНЕ СМРТИ: ОД КАНСЕЛОВАЊА ПРЕКО ОВЕРАВАЊА ДРУШТВЕНОГ ЛЕША ДО ПОНИШТАВАЊА ПОНИШТЕНОСТИ

      Избриши
    5. Можете се вратити и на Х.

      Ено ваше поништивачице 😂 се згражавају над непочинствима новог газда!

      Избриши
  2. Ovde fali jos jedna tacka u objasnjenju vucicevstine, a to jedan dubinski uvid u srbijansku maspolitiku, odnosno jedna istorijska paralela između radikala 1871-1921. i modernih, turbo-folk Šešeljevih svedoka.

    Da se razumemo, nema tu mnogo stvari koje ih povezuju osim imena, ali i one najvaznije- brutalne demagogije i znanja/vestine/osecaja da se pogodi nerv srpskih masa, cija se trpeljivost i otpornost pokala neverovatna pre 150, a i sada je iznad svih ocekivanja.

    Neko ce reci da je to malo, ali, podsecam da su radikali jedina političkih snaga u Srba koje je ostvarila sve za šta su se zalagali- oslobodjnje srpskog seljaka do te mere da britanski istoricari koriste termin "kraljevstvo slobodnih seljaka" za Srbiju XIX veka, trijumf nad, cak i unistenje dinastije Obrenovic, pobedu nad Osmanlijama i Austrougarima, oslobodjenje svih Srba, njihovo ujedinjenje u jednu drzavu i zavrsetak istorijskog procesa zapocetog 1804. Takav uspeh, da su, na kraju, bacali fore da se mogu rasformirati,jer nema potrebe da se vise bave politikom


    Ovi moderni radikali su daleko od ovih fascinantnih stvari, nema vise ni slobodnih seljaka-ratnika oko nas, pre neki preplaseni bravari i spremacice koji zele polako i siguricu, ali, mislim da ce zaostavstina Alekovog, fundamentalno radikalskog zemana biti ravna Titovoj, ako ne i veca. Necu ga porediti sa Pasicem, ljudi sa dugackom bradom i zulufima uvek deluju nekako rusticno velicanstveno i zajebano.

    Ima ona Rastina stvar koju je napisao kada se proslavio i poceo da mlati 5000 evra po vikendu u dijaspori- i dalje sam isti, i dalje se vozim kroz kraj, dok pusimo skank i dalje sam isti- i moze se reci da pogadja temu. Moze 2.0 verzija Aleka da razlikuje bukee vina od 200 evra, slusa Franc Ferdinand, prozima o duhu kapitalizma, prezire sendvicarski narod i korumpira Latinkine pohlepne epigone koliko hoce, radikalska krv i dalje kola tim hipertenzitanim venama.

    To je dubinski razlog njegovog uspeha. I dalje je isti mali, napaljeni, pickousti radikal kakav je i bio i gura napred, daje masama ono sto zele. Kraljevstvo slobodnih bravara i spremacica, obrazovno rečeno treće stepenaši, u neposrednoj demokratiji gde svako moze biti sve, ako fino lepi plakate i sakupi stotinak kapilarnih glasova, mozda ne zvuci sjajno, ali garantuje barem 2 decenije vlasti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Збуњује ме чињеница да сте са толико елитистичким ставовима прочитали нешто на овом блогу. Ипак, радује ме чињеница да у вама кола иста крв као у Вучићевим. Имам утисак да сте и Ви либерал, као Вучић, једини какав овде може да постоји. "Прво степенаш".

      Избриши
    2. mislim da ste me pogrešno shvatili, pa cu morati da koristim me,myself and I narativ na vasem blogu, na cemu se izvinjavam.
      ja nisam zgađen trećestepenašima, ja ih tako zovem jer ih tako zovu oni zgadjeni njihovim rukama prekrivenim/nagrizenim l mašću i Saniperom, rukama kojim oni nepogresivo uvek zaokruze radikale i u 1.0 i u 2.0 verziji.

      Opet, nisam ni neki preterani elitista, u pola 2 nocu, posle pola litre viskija i neke crte, na korporativnom partiju ne skidam svoju udobnu gradjanisticku masku i ne urlicem "moje suze padaju na gore", niti bilo koji stih od Cece/Prije/Sinana. Nemam ni prilike uglavnom, daleko sam ja od tranzicionih pobednika, najveci deo vremena provodim u gradu gde je m2 do skoro bio 500 evra, a lično sam ,i to najblize, okružen četvorostepenašima, iako ja to nisam, tu ste u pravu.

      Sa trecestepenasima-domarima, spremacicama, autolimarima i frizerima- kontaktiram svakodnevno, gledam koliko su cvrsti, sposobni da zarade novac, na minimalcu hrane porodicu, skoluju decu i licno mislim da bi preziveli nuklearni rat..
      Sve u svemu, trece/cetvorostepenase navucene na radikale, sa svim njihovim manama, smatran za jedinu otpornu snagu ovog drustva,

      Vučića kao nedemokratskog liberala mogu posmatrati samo vanila novinari deutche welea, Russia today ili Arte documentary i to je njegov veliki uspeh, prosto,moze se ziveti sa nekim takvim, posebno ako se radi o zemlji i kulturi koji oni toliko preziru. Fazon, jeste kuckin sin, ali je nas kuckin sin. Politički masterklas. Fenomenalno.

      Nivo te naivnosti je slican naivnosti koja je vladala posle povratka Seseljuge sa haskog sluzbenog puta i pitanja kako ce vojvoda da unisti svog nekadasnkeg malog od palube. Radikali oci vade jedan drugom samo kada nema para, za masnu apanazu i uhlebljenje članova najbliže porodice oni veoma rado nastavljaju rad na stvaranju Velike Srbije.

      Verovati da radikali u apgrejdu nisu vise ono iz cega su potekli je zato greska i zeetoko potcenjivanje. Brnabićka i ostale desetine gejeva koji su kooptirani u drzavne sisteme su tu da bi sei agenda homonacionalizma ostvarila sa "našim" gejevima, a Bler, Djulijani i Sreder su masno placeni ne zbog necije fascinacije transatlantizmom i krajem istorije olicenom u svetom dvojstvu predstavnicke demokratije i liberalnog kapitalizma. Pacifikacija neprijatelja i pretvaranje u saveznike, u slucaju Brnabe, cak i najblize saborce je takodje politicki masterklas.

      Verovati da Alek prihvata ijedan stav Latinke je takodje pogresno, on je prezire verovatno dublje nego vi, korumpiranje njenih ucenika je nesto potpuno drugo. U pitanju je iste radikal kao što je bio 1993. godine, i zato se razlikuje od Orbana, bas time sto je i dalje punokrvni masni srpski radikalski narodni tribun i pored toga sto je skinuo fazone, izucio ekonomiju godinu i po dana i verovatno uziva u svim istim guilty pleasurima kao bogati liberali Zapada.

      ugao koji sam ponudio je poredjenje 2.0 Aleka sa nekadasnjim radikalima i njihovim trijumfom. Smatram da ce na kraju picousti, opet, ovaj termin koristim jer ga koriste njegovi neprijatelji, ostvariti podjednako impresivne rezultate, naravno, u odnosu na datost kojoj funkcionise. Recimo, izvukao nas je iz ralja tranzicije, taj jezivi istorijski proces je prevazidjen i ostavljen daleko u kolektivnom nesvesnom, slicno kao i autoput kroz Grdelicku i Sicevacku klisuru. Koridor 10 i tranzicija- Cao i nema vise, sto bi rekao devedesetih Mica Minimaks u kultnoj Maksoviziji.

      Kazete da mojim mojim venama kola ista krv kao i Vučićeva. Bez dileme, shvatam to kao kompliment. Hvala vam.

      Избриши
  3. Да ли је Вучићева политика нулте конфронтације са страним фактором (Западом) једина могућа у овим околностима? Или би, макар у веома ограниченој мери, могао да "покаже зубе" Западу, а да то нема велике последице по његову власт и Србију?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Једина могућа - сем у смилу да би стварна конфронтација била на заобилазница до исте тачке већ до серије много ружнијих ствари и већих понижења. Он је правио грешке, када је реч о Косову, неке прилично велике, али судбина косовских Срба је бетонирана Кумановским споразумом. Верујем да је могло више од овога што је постигао Вучић, очекивао сам да ће извући више, али не суштински више. "Показивање зуба" би водило у трагедију, пошто сукоб није замрзнут на Ибру него на административној линији која дели Косово од Србије.
      Ако неко мисли да у контексту Косова треба говорити о "издаји", што ја не мислим, онда "издајник" може бити само Слободан Милошевић. Што се улоге Вучића у тој причи тиче, он не може бити "издајник" - пошто не можете да "издате" нешто што је већ "изадато".
      Вучић је имао две опције - лакшу, а то је нови, још већи и болнији, али частан пораз, или тежу, пут којим је кренуо. Зашто је направио тај избор, можемо да нагађамо, и можда погодимо главни разлог, али то и даље не знамо.
      Иначе, српска дубока култура га је водила ка првој опцији. Јако ми је занимљива чињеница да ту није следио наш "софтвер ума". И даље не знам како да је тумачим.

      Избриши
    2. Нисам мислио само на политику нултог конфликта у вези са Косовом, већ генерално. Рецимо, да ли је могао да покуша да се избори за већи степен аутономије у унутрашњој политици (на пример у области културе)? Да ли је могао да се избори за бољи положај ћирилице? Да ли је могао, на економском плану, да води политику која би користила и српским привредницима, а не само страним инвеститорима?

      Избриши
    3. Разумем вас сада. Могао је, али на да није желео већ верујем да није много свему томе размишљао. Он је постао либерал, "Европљанин" у западноцентричној једнини, који је схватио да само поносни Срби могу да га сруше. Њега све то не занима, али ни мало, сем у мери у кој мора да га занима, зато што мора да повлађује гласачком телу, колико-толико. Одлична су вам питања, овај текст је одговор на њих. Имплицитан, али, надам се, довољно јасан. При томе, Вучић је не толико најмање зло, колико је то то. Наша судбина, прилично светла, можда и насјветлија од свих које су одрживе, имајући у виду импликације Кумановског споразума - јединог релевантног документа за посматрање стања у Србији.

      Избриши
  4. Mladen Obradović Bajgut7. април 2024. 20:44

    U srednjem vijeku bitku bi dobio onaj ko ubije protivničkog kralja ili da se dokopa zastave. Zato je barjaktar bio najjači i najsposobniji. Predsednik Srbije igra ulogu srednjevekovnog kralja, igra ulogu, ali ne režira. On je prvenstveno vazal imperije i to više kao despot nego kao guverner.
    Osim toga, moderne nacije i njene simbole su stvorile imperije i postavile im njihove predstavnike , a narod su ubijedili (tu su veliku ulogu imale religijske institucije , a kasije sistem obrazovanja i infomisanja) da je to njihov kralj, njihova zastava, njihova himna, njihov jezik i pismo, i njihovi predstavnici rade za interes tog naroda (predstavljaju volju naroda).
    Svi funkcioneri u državama našeg tipa su samo menadžeri, oni izvršavaju zadatke, oni nisu u "upravnom odboru". A što se više trude da ostave utisak da o svemu odlučuju to im manje vjerujem.

    ОдговориИзбриши
  5. Mladen Obradović Bajgut7. април 2024. 20:56

    Volim da izmišljam teorije zavjera. Pa tako kad čujem neki podatak (koji je doduše teško provjeriti, ali zagolica maštu). Pa tako kad sam čuo da Mađarska (i Turska) od Ujka Sema kupuje nesrazmjerno više naoružanja od ostalih članica alijanse, pala mi je na pamet ideja da će jednog dana baš sa njihove teritorije krenuti udar na Rusiju. Te da je uloga njihovih predsednika da sakriju taj blic krig, da Rusi pomisle da im odatle ne preti napad. Te da om je zbog toga dozvoljeno ono što drugima nije.

    ОдговориИзбриши
  6. Mladen Obradović Bajgut7. април 2024. 21:05

    Generalno, ne vjerujem u genijalnost velikih vođa, kao ni u izuzetnu sposobnost bogatih ljudi da zarade veliki novac, već u sticaj okolnosti (ali ne horoskop) koji nekog dovede do neke pozicije. Ni jedan glumac se nije izborio za neku ulogu, već mu je ona dodeljena. U svakom običnom čovjeku vidim više vrlina i vještina nego u bilo kojem članu "elite". Za mene društvo (a ni priroda) nije piramidalno .

    ОдговориИзбриши
  7. Pretpostavljam da je predsednik Srbije po nagovoru predsednika Mađarske odlučio da kupovinom skupog oružja, aviona Rafal, plati reket Ujka Semu

    ОдговориИзбриши
  8. Kada će većinom iracionalni Srbi konačno napustiti svoj orijentalni svetonazor i postati civilizovani?

    ОдговориИзбриши
  9. Kada će Srbi prestati da obmanjuju Evropu da su evropski narod?

    ОдговориИзбриши
  10. Dosta sa srpskom mitomanijom.

    ОдговориИзбриши

ПОСЛЕ БРИСАЊА: ШТА СЕ ВИДИ ИЗ ПОНИШТЕНОСТИ У СРБИЈИ? (1. део)

Ово је први део најдужег текст на блогу – укупно има више од 20.000 речи, као омања књига – и зато сам га поделио на три дела. Поднасловима ...